Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του κι όλοι δουλεύουν πυρετωδώς για την νέα σχολική χρονιά. Σε λίγες μέρες θα ηχήσει και πάλι το κουδούνι των σχολείων και τα προαύλια θα γεμίσουν με παιδικές φωνούλες. Μια γνώριμη εικόνα  για μερικούς γονείς, για άλλους , όμως, που το παιδί τους τώρα μπαίνει στο νηπιαγωγείο, η πρώτη μέρα στο σχολείο αποτελεί έναν εφιάλτη που είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν. Τις πρώτες κιόλας μέρες συνηθίζεται να δίνεται στους γονείς μια λίστα με όλα τα απαραίτητα υλικά που θα χρειαστούν οι μικροί μαθητές στην σχολική τάξη, καθώς και οδηγίες σχετικά με την μελέτη των μαθημάτων και το σχολικό πρόγραμμα.

Μέχρι εδώ όλα βαίνουν καλώς. Τι γίνεται, όμως, με τους γονείς παιδιών του νηπιαγωγείου;


Πώς μπορεί το παιδί να προσαρμοστεί εύκολα στο νέο περιβάλλον μιας σχολική τάξης;
Πώς μπορούν οι γονείς να το βοηθήσουν να ξεπεράσει τους ενδεχόμενους φόβους του και να κοινωνικοποιηθεί εύκολα και γρήγορα;
Ας δούμε, λοιπόν , μαζί τί έχει να αντιμετωπίσει ένα νηπιαγωγάκι και τί οι γονείς του.
Καταρχάς, ας εξετάσουμε πώς μπορεί ο γονέας να προετοιμάσει το παιδί πριν την πρώτη μέρα.
Ο φόβος του αποχωρισμού καθώς και ερωτήματα όπως:
« θα τα καταφέρει το παιδί μου στο σχολείο; »
« πώς θα συμπεριφερθεί στα άλλα παιδιά; »
« θα κάνει φίλους; »
« ποια θα είναι η απόδοσή του; » , δημιουργούν επιπρόσθετο άγχος στους γονείς. Είναι, όμως πολύ σημαντικό να μην το μεταδώσετε στο παιδί.
Γιατί; Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι είναι η πρώτη επαφή του παιδιού με το σχολείο, άρα αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι αυτή του η εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη!! πρέπει το παιδί να αισθάνεται ασφάλεια στο νέο περιβάλλον και όταν οι γονείς φοβούνται, τότε και το παιδί φοβάται.

Τι θα μπορούσατε να κάνετε πριν την πρώτη μέρα;Παρακάτω θα βρείτε ένα σύντομο οδηγό για γονείς παιδιών νηπιαγωγείου:

  • Προετοιμάστε το παιδί σας λίγες μέρες πριν. Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε μαζί του το σχολείο, ώστε να γνωρίσει τον χώρο μέσα στον οποίο θα βρίσκεται. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί στο να πάψει να υποθέτει τα χειρότερα για τον χώρο του σχολείου.
  • Συζητήστε μαζί του για την δική σας πρώτη μέρα στο σχολείο και για το πώς αντιμετωπίσατε τους δικούς σας φόβους. Αν υπάρχει μεγαλύτερο αδερφάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν παράδειγμα, αλλά αποφύγετε την σύγκριση.
  • Επειδή τα παιδιά αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια με οικείες τους καταστάσεις ένα καλό tip για να καταλάβουν ότι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται στο σχολείο, θα ήταν να φτιάξετε μια μικρή ιστορία με τον αγαπημένο τους ήρωα και για το πώς αυτός πέρασε την πρώτη του μέρα στο σχολείο.
  • Είναι πολύ σημαντικό να είστε ειλικρινείς με το παιδί. Πρέπει να του εξηγήσετε τις υποχρεώσεις που θα έχει όσο πηγαίνει στο σχολείο, ότι , δηλαδή, πρέπει να διαβάζει, να είναι υπάκουο στους δασκάλους του, αλλά ταυτόχρονα και ότι θα κάνει καινούριους φίλους, θα μάθει νέα παιχνίδια, θα πηγαίνει εκδρομές και θα μπορεί να παίρνει μέρος σε πολλές δραστηριότητες που του προσφέρει το σχολείο.
  • Τώρα που έχετε κεντρίσει το ενδιαφέρον του και του έχετε δώσει αρκετά κίνητρα, ήρθε η ώρα για τα απαραίτητα ψώνια. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθει το παιδί να είναι υπεύθυνο. Ρωτήστε την γνώμη του για τη τσάντα και τα υπόλοιπα σχολικά είδη και σε καμία περίπτωση μη προσπαθήσετε να του επιβάλλετε την θέλησή σας. Αυτό που είναι, όμως, απαραίτητο να κάνετε είναι να θέσετε ένα όριο αγορών, ώστε να αποφύγετε τα περιττά έξοδα.
  • Κι επιτέλους ήρθε η πολυπόθητη μέρα! Κάντε την να μοιάζει με γιορτή, να καταλάβει το παιδί ότι πρόκειται για ξεχωριστή και χαρούμενη μέρα!
  • Μπορείτε να σηκωθείτε νωρίτερα, να ετοιμάσετε ένα ξεχωριστό πρωινό και να το απολαύσετε όλοι μαζί.
  • Αφήστε το παιδί να επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει, γιατί είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτό να νιώθει άνετα και όμορφα.
  • Μια μικρή βόλτα μέχρι το σχολείο θα κάνει καλό και στους δυο σας, αφού θα διώξει το άγχος και θα σας χαλαρώσει.
  • Τελευταίο αλλά , ίσως, το σημαντικότερο βήμα, είναι η ώρα του αποχωρισμού. Αποχαιρετήστε το παιδί τρυφερά και αποφασιστικά και αποφύγετε δάκρυα και φράσεις συμπαράστασης. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τρομοκρατήσετε το παιδί σας και να το γεμίσετε ανασφάλεια. Είναι καλύτερα να κάνετε μια καθαρή και γρήγορη αποχώρηση, ακόμη κι αν το παιδί κλαίει. Σιγά σιγά θα αντιληφθεί τι συμβαίνει και θα αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης. Μια φωτογραφία και ένα μικρό δωράκι θα βοηθήσουν το παιδί και εσάς να θυμάστε με χαρά αυτή την μέρα.
Κι αφού όλα πήγαν καλά, αυτό που έμεινε είναι να μιλήσετε στο τέλος της μέρας με το παιδί για τις νέες του εμπειρίες. Ακούστε το προσεκτικά και επιβραβεύστε οτιδήποτε καλό ακούσετε.
Τα δύσκολα πέρασαν, οι αμφιβολίες κι οι φόβοι σταδιακά έφυγαν. Όλα πήγαν καλά!
Για να είναι ,όμως , ομαλή όλη η σχολική χρονιά καλό θα ήταν οι γονείς να έχουν τα παρακάτω στο μυαλό τους:
Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι το σχολείο αποτελεί το αμέσως επόμενο περιβάλλον, μετά από το οικογενειακό, μέσα στο οποίο το παιδί σας αναπτύσσεται ψυχοσωματικά και εξελίσσει τις ικανότητές του. Γι’ ΄ αυτό και πρέπει να συνεργαστείτε με την νηπιαγωγό, για να μάθει να συνεργάζεται και το παιδί μαζί της.
  1. Γίνεται το παράδειγμα για το παιδί σας και δείξτε σεβασμό στην νηπιαγωγό του. Υποστηρίξτε την κι αποφύγετε να έρθετε σε αντιπαράθεση μαζί της μπροστά στο παιδί. Αυτό θα του προκαλέσει ανασφάλεια και άγχος. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με τον χρόνο. Ενημερώστε την αν αλλάξει οτιδήποτε στην οικογενειακή σας ζωή, που μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του παιδιού, καθώς και για το ιατρικό ιστορικό του. Οι πληροφορίες αυτές θα την βοηθήσουν να μάθει ευκολότερα και πιο γρήγορα τις αδυναμίες και τις ανάγκες του παιδιού σας.
  2. Ακούστε τη νηπιαγωγό, αν σας προτείνει να απευθυνθείτε σε κάποιο κέντρο αξιολόγησης σχετικά με τις αναπτυξιακές δεξιότητες του παιδιού σας. Πολλοί γονείς ντρέπονται για το παιδί τους, αν προκύψει κάτι τέτοιο. Πρωτοτυπήστε και δεχθείτε οποιαδήποτε βοήθεια για το καλό του παιδιού σας, γιατί είναι πολύ πιθανό, αν δράσετε εγκαίρως να μην χρειαστεί πολύς καιρός για την αποκατάσταση.
  3. Η συνεχής παρουσία του παιδιού στο νηπιαγωγείο είναι απαραίτητη για να μπορεί να παρακολουθεί το σχολικό πρόγραμμα και όλες τις δραστηριότητες κι η πρόοδός του να είναι σύμφωνη και με των άλλων παιδιών. Γι’ αυτό αποφύγετε τις αδικαιολόγητες απουσίες , καθώς και την πρωινή αργοπορία. Αν το παιδί λείπει συχνά από το σχολείο, χωρίς κάποιον σοβαρό λόγο, εκτός απ’ το ότι δυσκολεύεται μετά να ακολουθήσει την καθημερινότητα και το πρόγραμμα της τάξης, λαμβάνει το μήνυμα ότι το σχολείο δεν είναι σημαντικό.
  4. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στους κανόνες που θέτει το σχολείο και φροντίστε το παιδί να τους ακολουθεί και στο σπίτι, ώστε να αποφευχθούν αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του σχολείου.
  5. Τέλος, πρέπει να θυμάστε ότι το παιδί σας δέχεται καθημερινά πολλές νέες πληροφορίες και γνώσεις που μπορεί να το δυσκολέψουν. Στηρίξτε το δίνοντάς του ερεθίσματα για δραστηριότητες για να το βοηθήσετε να εμπεδώσει ευκολότερα αυτές τις γνώσεις και να προετοιμαστεί για το Δημοτικό όπου θα τελειοποιήσει όσα έχει μάθει.
Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας για μια ομαλή σχολική χρονιά και για να εξασφαλιστεί η σωστή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις. Στο νηπιαγωγείο το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί σαν μέλος σε ομάδα και σ ‘ αυτό θα χρειαστεί την βοήθειά σας.
Συνεργαστείτε με την νηπιαγωγό αν παρατηρήσει ότι το παιδί σας παρουσιάζει επιθετικότητα προς τα άλλα παιδιά. Μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά τα παιδιά πολλές φορές αντιδρούν διαφορετικά εκτός σπιτιού. Θυμηθείτε ότι το παιδί δεν έχει μάθει ακόμα να συνεργάζεται, να μοιράζεται, να συγχωρεί, να ζητά συγνώμη, να περιμένει. Αυτές οι έννοιες θα αποκτηθούν σταδιακά και χρειάζεται υπομονή και κατανόηση.
Μπείτε στην θέση του παιδιού σας, κατανοήστε τις ανάγκες του, αλλά και τους φόβους του. Δώστε του να καταλάβει ότι θα είστε δίπλα του ό,τι χρειαστεί. Ενθαρρύνετέ το και επιβραβεύεστε ακόμα και την ελάχιστη πρόοδό του. Το  νηπιαγωγείο αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι σε μια πολυετή σχολική πορεία. Τώρα θα μπουν οι βάσεις κι όσο πιο σωστά και γερά τοποθετηθούν τόσο πιο εύκολα θα ολοκληρώσει την πορεία του.

Καλή Σχολική Χρονιά σε όλους!!!
Σοφία Σ. Γιαννόγκωνα
Παιδαγωγός- Ειδική σε θέματα συμπεριφοράς του παιδιού
Feel The Change Group

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου