Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΞΙΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευτυχία πόσο πολύ σημαντική για την ζωή μας! Είναι η ψυχική ηρεμία, είναι στιγμές, που μπορεί να είναι λιγοστές στη ζωή μας ωστόσο αξίζει τον κόπο να ζει κανείς για να τις χαίρεται όταν του παρουσιάζονται. Ευτυχία είναι να αισθάνεσαι τη χαρά της ζωής να είσαι καλά, να είσαι ευχαριστημένος και να έχεις κοντά σου αυτούς που αγαπάς πιο πολύ, κυρίως την οικογένειά σου.
Τι είναι για σας ευτυχία παιδιά; Τα παιδιά είπαν:ευτυχία είναι να φροντίζεις κάποιον που έχει ανάγκη, να αγαπάς, μια αγκαλιά, ένα γλυκό φιλί, ένα χάδι, μια ωραία ζωγραφιά, η οικογένεια, να έχεις καλή καρδιά, να παίζεις κρυφτό με την αδερφή σου, να βλέπεις χαρούμενους ανθρώπους, να φροντίζεις ένα ζωάκι κλπ. Ζωγράφισαν τι είναι ευτυχία.
 
 
 
 
 
Είδαμε εικόνες με στιγμές ευτυχίας
 
 Διαβάσαμε μια ιστορία για την ευτυχία "ο ψευτοπαλληκαράς"


Ο Μπίλλυ ήταν ένας ψευτοπαλληκαράς, εγωιστής, χωρίς φροντίδα για τους άλλους και δεν σκεφτόταν κανένα άλλο εκτός από τον εαυτό του.  Πίεζε άσχημα τους γονείς του όταν ήθελε ένα ακριβό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια,   ενοχλούσε και πρόσβαλλε τ’ άλλα παιδιά στο σχολείο,  αντιμιλούσε στους δασκάλους του και συχνά δεν έκανε τα μαθήματά του.  Επειδή οι άνθρωποι  τον αντιπαθούσαν αυτό έκανε τον Μπίλλυ ακόμη πιο δυστυχισμένο και πιο καβγατζή. Κάτι όμως που συνέβει μια μέρα και η γνωριμία του με την κυρία Τζόνσον είχε σαν αποτέλεσμα για πρώτη φορά ο Μπίλλυ να νιώσει πραγματική ευτυχία. Στο να δίνει βοήθεια στους άλλους, ο Μπίλλυ είχε βρει ένα κλειδί στην ευτυχία.

η ιστορία εδώ
Αλήθεια πότε νιώθουμε ευτυχισμένοι; Τα παιδιά σκέφτηκαν πότε νιώθουν ευτυχισμένα και απάντησαν στο είμαι ευτυχισμένος/η όταν....
 
 
Επίσης τα παιδιά ζωγράφισαν τι είναι αυτό που τους κάνει να νιώθουν ευτυχισμένοι στο σχολείο και στο σπίτι.
  
 
Όλα αυτά που είπαν τα παιδιά για το είναι ευτυχία πότε νιώθουν ευτυχισμένα τα βρήκαμε σε εικόνες και κάναμε το παρακάτω βίντεο
Ευτυχία νιώθουμε όταν χορεύουμε
 
 
Χορέψαμε εκτός από αυτά που ζήτησαν τα παιδιά και το 'Happy' του Pharrell Williams
Ζήτησα από τα παιδιά να σκεφτούν τι θα ήταν αυτό που αν συνέβαινε ή αν το είχαν θα ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι. Μου έκαναν εντύπωση οι απαντήσεις των παιδιών.

Ζωγράφισαν την ευτυχία με χρώματα.

 
 
 
 Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Η μια ομάδα ζωγράφισε κάτι για την χώρα της ευτυχίας και η άλλη την χώρα της δυστυχίας.
Το αποτέλεσμα της συνεργασίας ήταν αυτό. Η δυστυχία μέσα από την ζωγραφιά των παιδιών
 Η ευτυχία 
 Ευτυχία είναι να ονειρεύεσαι
Με μια απαλή μουσική έκλεισαν τα μάτια τους και ονειρεύτηκαν
Μετά μας είπαν πως ένιωσαν, που ταξίδεψαν,τι είδαν.
Τα παιδιά βρέθηκαν σε κόσμους μαγικούς, υπέροχους όπου ένιωθαν ευτυχισμένα, γαλήνια, ήρεμα, χαλαρωτικά, ωραία όπως είπαν. Ταξίδεψαν πάνω σε χαλί, σε τούλι, με κύκνο, βρέθηκαν σε δάσος με νεράιδες και ιππότες, σε γρασίδι με πανέμορφα λουλούδια, πέταξαν με αερόστατο, πήγαν στην χώρα των δεινοσαύρων και ένιωσαν πολύ όμορφα. 
Παίξαμε το πετάει πετάει η ευτυχία(σαν το πετάει πετάει ο γάιδαρος). Στην λέξη ευτυχία τα παιδιά έπρεπε να σηκώνουν το χέρι ενώ στην λέξη δυστυχία όχι.
 Μια ακόμη ιστορία που διαβάσαμε για την ευτυχία είναι "το σχολείο της καρδιάς" εδώ
 Ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε από την ιστορία

 
Κάναμε μια ομαδική το σχολείο της καρδιάς και την χρυσή αρκούδα με το αερόστατο.
 
Ετοιμάσαμε 2 κουτιά
το ευτυχισμένο κουτί
και το δυστυχισμένο κουτί
Στο δυστυχισμένο κουτί γράψαμε και βάλαμε μέσα ότι μας κανει να νιωθουμε δυστυχισμένοι και το κλείσαμε.
Στο ευτυχισμένο κουτί βάλαμε οτι μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένοι και ότι μπορούμε να το κάνουμε στο σχολείο ώστε να νιώθουμε όλοι καλά.
Το πρωί λοιπόν στο νηπιαγωγείο η Βασιλική άνοιξε το ευτυχισμένο κουτί και τράβηξε μια κάρτα όπως έκανε στην ιστορία ο Μαρκ. Αυτό που έλεγε η κάρτα έπρεπε η Βασιλική να το κάνει όλη μέρα στο σχολείο.
 
Είπε σε όλα τα παιδιά με την σειρά μια χαμογελαστή καλημέρα και τα παιδιά με την σειρά τους της έλεγαν κι αυτά χαμογελώντας καλημέρα
Περάσαμε μια μέρα χαμογελαστή και ευτυχισμένη. Η Δήμητρα την επόμενη τράβηξε άλλο χαρτάκι από το κουτί. Εδωσε την πιο ζεστή της αγκαλιά σε όλα τα παιδιά.
 
 
Μια μέρα κάτι έγινε στο νηπιαγωγείο και ο Στέλιος στεναχωρέθηκε. Πήγε λοιπόν στο δυστυχισμένο κουτί το άνοιξε και αφού γράψαμε σ ενα χαρτάκι τι ήταν αυτό που τον στεναχώρησε κι ένιωσε άσχημα το έριξε μεσα. Οτι μας στεναχωρεί το εξαφανίζουμε σ αυτό το κουτί.
Και οι γονείς μας είπαν για την ευτυχία
 
 
 
 

Τελειώσαμε με ευχές από τα παιδιά 
Να έχεις καλή τύχη
Να είσαι πάντα καλά
Να έχεις πάντα αγάπη
Να είσαι γερός και δυνατός
Να έχεις πάντα φίλους
Να βοηθάς πάντα με χαμόγελο
Να είσαι πάντα ευτυχισμένος 

 
Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο.
Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας


Καλό Σαββατοκύριακο φίλοι μου


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου