Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΣΤΑΝΑΚΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ

 Αφορμή για την ενασχόλησή μας με τα κάστανα στάθηκε η γιορτή του κάστανου που έγινε στα μέσα Οκτώβρη στο δάσος της καστανιάς στην Μικρόπολη.
Γονείς και παιδιά βρεθήκαμε στο δάσος με μια σακούλα ο καθένας να μαζεύουμε κάστανα.
 Φάγαμε κάστανα βραστά και ψητά από τον πολιτιστικό σύλλογο Μικρόλης.
Πήραμε κάστανα φύλλα καστανιάς και φλούδα από το δέντρο και τα φέραμε στο νηπιαγωγείο μας. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα κάστανα. Τα παρατηρήσαμε καλά.
Μάθαμε ότι η καστανιά είναι φυλλοβόλο δέντρο γιατί είδαμε ότι έχει καφέ και κίτρινα φύλλα, και κάποια μάλιστα έχουν πέσει. Οι καστανιές είναι μεγάλα δέντρα συνήθως και το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα 35 μέτρα. Είναι είτε αυτοφυή είτε καλλιεργούνται για τους νόστιμους καρπούς τους και για την καλή σε ποιότητα ξυλεία τους αλλά και ως καλλωπιστικά σε διάφορα πάρκα. Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου ανάλογα με τις συνθήκες και τη ποικιλία . Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Εμείς τα τρώμε όλο το Χειμώνα, γιατί τα μαζεύουν και τα πουλάνε σταδιακά στις αγορές. Ο καρπός της το κάστανο, βρίσκεται μέσα σε ένα ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν. Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν 2-3 καρποί και σε άλλα είδη μόνο ένας. Για να το πάρουμε από το δέντρο το σπάμε με πέτρα ή το μαζεύουμε   με τίναγμα των καρπών του δέντρου και στη συνέχεια με το χέρι. Μερικοί στρώνουν δίχτυα για πιο εύκολο μάζεμα. Έπειτα όσα κάστανα δεν έχουν ανοίξει από το αγκαθωτό περίβλημα και φορώντας γάντια τα ανοίγουμε με κάποιο εργαλείο. 
 Τί χρώμα έχουν τα κάστανο από έξω;  καφέ είπαν. Εμείς όμως δεν είχαμε χρώμα καφέ στο νηπιαγωγείο . Τώρα λοιπόν τι κάνουμε; Να φτιάξουμε καφέ χρώμα. Με ποια χρώματα φτιάχνουμε το καφέ χρώμα; Τα παιδιά άρχισαν να κάνουν υποθέσεις για το πως θα φτιάξουμε το καφέ το χρώμα. 
Κάθε φορά που έλεγαν χρώματα, κάναμε τη μίξη για να δούμε αν βγαίνει το καφέ
Καταλήξαμε στο μαύρο και πορτοκαλί(το πορτοκαλί χρώμα είχαν μαθει ότι γίνεται από το κόκκινο και το κίτρινο μιλώντας για τα χρώματα του φθινοπώρου)
Μάθαμε το γράμμα Κ από το κάστανο και βρήκαμε λέξεις που αρχίζουν από Κ
Μάθαμε ένα αίνιγμα
Ζωγραφίσαμε ένα ποίημα
 
Κυκλώσαμε την λέξη κάστανο(από την Ανθή Ζήση)
Βάλαμε αγκαθάκια στα κάστανα
Κάναμε εικονόλεξο την έκφραση -ποιος θα βγάλει τα κάστανα απ΄τη φωτιά
Διαβάσαμε το παραμύθι Ο καστανούλης και η Καστανούλα
(το οποίο ήταν από ένα παλιό βιβλίο χωρίς εικόνες) και ζωγραφίσαμε οτι μας άρεσε περισσότερο
και το κάναμε παραμύθι για να μπορούμε να το διαβάζουμε. Εσείς μπορείτε να το δείτε πατώντας στον σύνδεσμο

http://issuu.com/472652/docs/____________________________________b6264a9fa836a0

Συμπληρώσαμε σταυρόλεξα στον πίνακα
 

 Παίξαμε με τις σύνθετες λέξεις
 
Ζωγραφίσαμε το δέντρο της καστανιάς
Η ιδέα από εδώ
Κάναμε κάστανα ψηφιδωτά
 
 
Από το παραμύθι κάναμε φατσούλες τον Καστανούλη και την Καστανούλα και τους στολίσαμε με ότι βρήκαμε
 
η ιδέα από εδώ
Κόψαμε καστανάκια και δημιουργήσαμε πολύ όμορφα σχέδια με τη φαντασία μας
 



Στην Ελλάδα ο καστανάς είναι από τα πιο παλιά και παραδοσιακά επαγγέλματα και η εικόνα ενός ανθρώπου με μία μικρή ψησταριά με το όνομα φουφού, να ψήνει κάστανα το χειμώνα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων έχει μείνει κλασική. Γνωρίσαμε το επάγγελμα του καστανά και είδαμε παλιούς καστανάδες.
Κάναμε μια ομαδική(η κατσαρόλα που βράζουν τα καστανα,  η φουφού με τον καστανά και το παιδάκι που πάει να αγοράσει).
Παίξαμε πολλά καστανοπαιχνίδια. Δύο παιδιά ρίχνουν το ζάρι 3 φορές ο καθένας. Οτι αριθμό δείξει το ζάρι τόσα κάστανα θα  βάλουν στο μπολ. Ποιος θα φέρει την μεγαλύτερη ζαριά;
 


Παίξαμε memory με καστανοφατσούλες
 
Σκορπίσαμε κάστανα στο πάτωμα. Ποιος θα μαζέψει πιο πολλά;
 
Στόχος ρίχνουμε καστανα μέσα στο καλάθι
Ποιος θα μεταφέρει πιο γρήγορα τα κάστανα στο άδειο μπολ;Τα παιδιά έπαιρναν ένα ένα κάστανο από γεμάτο μπολ και τα πήγαιναν στο άδειο που ήταν απέναντι
 
Κάναμε έναν πύργο με χαρτοκουτα. Ποιος όροφος θα μαζέψει τα πιο πολλά κάστανα; Γράψαμε τον αριθμό.
Δημιουργήσαμε διάφορα σχέδια με κάστανα(τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες)
Κάναμε ένα στεφανι φθινοπωρινό με καστανα και καρύδια



 Το κάστανο μπορεί κανείς να το γευτεί με χίλιους δυο τρόπους. Πέρα από ψητό ή βραστό, μπορεί να νοστιμίσει με την παρουσία του, πολλά φαγητά ή γλυκά επιδόρπια. Συνοδεύει υπέροχα το κρέας, ειδικά το χοιρινό, αλλά αποτελεί και τη βάση υπέροχων συνταγών ζαχαροπλαστικής.  Εμείς βράσαμε κάστανα τα οποία βάλαμε σε καστανοχωνάκια
 
Η ιδέα από εδώ
Φάγαμε τσουρέκι με κρέμα κάστανου όχι Τερκενλή αλλά από τα χέρια του κυρίου Θωμά Βουργασλή πατέρα της Βασιλικής μας το οποίο ήταν πεντανόστιμο. Σας ευχαριστούμε κύριε Θωμά.
και σοκολατάκια από την μαμά του Αχιλλέα
Αποφασίσαμε να κάνουμε κι εμείς στο νηπιαγωγείο σοκολατάκια με γέμιση κάστανο. Η κυρία Μαρία μητέρα του Γιώργου με μεγάλη χαρά ήρθε να μας βοηθήσει να τα κάνουμε. Η συνταγή απλούσταση εύκολη και νόστιμη.


Βράζουμε τα κάστανα, ώστε να μαλακώσουν αρκετά, τα ξεφλουδίζουμε και τα πολτοποιούμε. Αυτό τον πηκτό πουρέ τον αραιώνουμε με λίγο σιρόπι (που φτιάχνουμε από νερό και ζάχαρη, σε αναλογία 1:1) για να πλάθεται ευκολότερα, χωρίς να θρυμματίζεται, ώστε να πλάσουμε, στη συνέχεια, μικρά μπαλάκια. Κατόπιν λιώνουμε τη σοκολάτα (υγείας ή κουβερτούρα) σε χαμηλή φωτιά με τη μέθοδο bain marie προσθέτοντας και ελάχιστο βούτυρο ή λαδάκι. Τέλος, αφού καρφιτσώσουμε με οδοντογλυφίδες τα μπαλάκια (για να μην πασαλειφτούμε ολόκληροι!) τα βουτάμε στη σοκολάτα

 
 
 
 
 

Σας ευχαριστούμε πολύ κυρία Μαρία για τα πεντανόστιμα σοκολατάκια
Φυσικά γράψαμε και την συνταγή
Ζητήσαμε να φέρουν συνταγές με κάστανα τα παιδιά από το σπίτι και κάναμε ένα βιβλίο συνταγών με κάστανα
 
Μάθαμε κι ένα τραγούδι. Ακούστε το από την υπέροχη χωροδία μας.

Κι ένα παλιό ρεμπέτικο τραγούδι(μέσα στη βαρυχειμωνιά ο καστανάς)



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου